Dersom du har en gammel peis i boligen eller på hytta, finnes det flere muligheter. Enten du bare trenger en oppgradering eller må bytte ut hele peisen, er det viktig å vite hvordan du skal gå frem.
Her er alt du trenger å vite om å oppgradere, bytte ut eller rive gamle peiser og ovner!
I Norge er det mange som har eldre peiser i hjemmene eller fritidsboligene sine. Når vi snakker om en «gammel peis», siktes det til en peis som er produsert før 1. juli 1998. Peiser som har blitt solgt i Norge etter denne datoen skal oppfylle myndighetenes utslippskrav.
Nyere peiser er det vi kaller for rentbrennende, noe som betyr at de har et lavere utslipp av partikler som kan skade miljøet. Skal du kunne bruke peisen din lovlig, er det et krav om at den skal være rentbrennende.
En gammel peis kan med andre ord være dekorativ, men du vil ikke kunne bruke den lovlig. Fra og med 1. januar 2021 ble det forbudt å fyre i ikke-rentbrennende ovner. Dette er kanskje den største grunnen til at mange nå ønsker å oppgradere eller rive eksisterende peis.
En gammel vedovn kan ha sin sjarm, men passer kanskje ikke så godt inn i en moderne bolig. Dersom du har en gammel peis med et eldre brennkammer, er det ikke sikkert at det er mulig å gjøre den rentbrennende.
I noen tilfeller kan du imidlertid montere en såkalt etterbrenner på den gamle peisen din, noe som kan gjøre den både rentbrennende og mer økonomisk i drift.
Om du har en peis som er noen år gammel, er den kanskje rentbrennende allerede (selv om designet kanskje ikke er slik du foretrekker). I så fall kan du gjøre den ny med enkle grep. Du kan for eksempel male en gammel peis i den fargen du ønsker.
Du kan bruke en vanlig maling som er vannbasert, og det finnes utallige farger å velge mellom. Kanskje du kan finne en lekker kontrastfarge, eller male peisen i samme farge som stueveggen?
Du kan også bytte ut en gammel peis ved å sette inn en ny. Det finnes mange lekre design å velge mellom, og alle peiser du får kjøpt i dag skal dessuten være rentbrennende. Med en ny peis kan du derfor fyre med god samvittighet – og spare på strømmen i norsk vinterkulde.
Gamle Jøtul ovner er blant klassikerne i norske hjem og hytter, og tilfører både hygge og sjarm i rommet. Men er ikke ovnen rentbrennende, er det nok best å bytte den ut likevel. Det samme gjelder andre gamle peiser som har for høyt forurensningsnivå.
Dersom du i dag har en gammel peis, må du først fjerne denne. En stor, gammel peis med åpen grue må som regel rives – noe som kan være tungt og tidkrevende. Mindre peiser kan du kanskje klare å skru løs uten rivning.
Når du skal få på plass ny peis kan du gjøre jobben selv, men husk på at du bør få feiervesenet eller andre til å kontrollere at peisen er korrekt installert i etterkant. Eventuelt kan du få en godkjent installatør til å sette inn den nye peisen for deg.
Husk at nye peisinstallasjoner skal meldes fra om til kommunen uansett hvilken fremgangsmetode som velges. Det stilles blant annet krav til peisens avstand til materiale som er brennbart, og brannmuren må ha en tykkelse på minimum 10 cm.
Det stilles også krav til hva slags materiale brannmuren er laget av. Den skal bestå av betong, lettbetong, teglstein eller lignende. Naturstein er ikke et godkjent materiale til dette formålet.
Noen ganger er det mulig å bytte ut kun peisinnsatsen, istedenfor å måtte bytte ut hele din gamle peis. Peisprodusenten Dovre har for eksempel laget den rentbrennende peisinnsatsen Phoenix som kan monteres direkte inn i en gammel peis.
På den måten kan du slippe å måtte rive ned hele den gamle peisløsningen din. Dette er et fint alternativ om du setter pris på peisens gamle sjarm.
Dersom du ønsker å bytte ut en peisinnsats i gammel peis kan det være lurt å snakke med produsenten som står bak peisen du har. Du kan da få tips til hvilke muligheter som finnes for den aktuelle modellen. Husk at du også kan sette inn en peisinnsats i en åpen peis.
En gammel peis kan rives, enten det er for å bytte til en rentbrennende peis eller fordi du ikke ønsker å ha peis i det hele tatt. Veldig mange ønsker å rive gamle peiser med store innramninger av mur, da disse gjerne tar mye plass og oppleves «utdaterte».
Når en gammel peis skal rives, er det blant annet viktig å beskytte gulv og øvrige omgivelser. Det vil bli mye støv og sot, og man kan risikere at større biter av mur eller lignende skader gulv eller andre overflater.
Pipen som hører til peisen har kanskje behov for modernisering, den også. Heldigvis er det ofte mulig å legge et nytt rør inni det gamle røret. På den måten kan pipen tilpasses eventuell ny peis på en ryddig og lettvint måte.
Big-Bags er store sekker designet for å håndtere avfall effektivt. Avfallsekk.no tilbyr Big-Bags i størrelser fra 800 liter til 1800 liter, noe som gir deg fleksibilitet til å velge en sekk som passer dine behov, enten du skal rydde i hagen, renovere hjemmet eller kvitte deg med bygningsavfall.
Enten du river eller demonterer en gammel peis, er det viktig med god avfallshåndtering. Dersom du skal kvitte deg med en ikke-rentbrennende vedovn, anbefaler Norsk Varme deg å levere den til en avfallsstasjon fremfor å selge den videre.
Oljekaminer og vedovner skal sorteres i containeren for metaller og jern. Husk at eventuell aske bør skuffes ut og kastes i restavfallet. Aske kan for øvrig også brukes som gjødsel på plenen, siden den inneholder rikelige mengder av kalium og kalk!
Oslo Riv har lang erfaring med å rive gamle peiser, og kan håndtere alt fra riveprosessen til avfallshåndtering. Vi hjelper deg gjerne dersom du ønsker å kvitte deg med en gammel vedovn eller andre peiser som ikke er rentbrennende.
Ta kontakt i dag, og få effektiv og prisgunstig hjelp fra våre eksperter!